Što je softver otvorenog koda i koja prava donosi korisniku računala

Isječak iz eseja Open Source Definition, autora B. Perensa.

Prosječni korisnik računala posjeduje veliku količinu softvera koji je davno kupio, a danas ga više ne koristi. Možda je nadogradio svoje računalo, ili promijenio proizvođača, a nakon toga program više ne radi. Softver je možda zastario. Program možda jednostavno ne radi što je korisniku potrebno. Možda je kupio dva ili više računala i ne želi platiti drugi primjerak softvera. Što god bio razlog, softver koji je davno kupio danas više ne služi svrsi. Treba li se to događati?

Što kada biste imali pravo dobiti besplatnu nadogradnju svaki put kada je to vašem softveru potrebno? Što kada biste, nakon prebacivanja s Maca na PC, mogli besplatno prebaciti i inačice softvera? Ako softver ne radi, ili nije dovoljno snažan, što kada biste ga mogli dati poboljšati ili kada biste ga čak sami mogli prilagoditi? Što kada biste svoj softver mogli koristiti na računalu u uredu, na kućnom stolnom računalu i na prijenosnom računalu, umjesto samo na jednom računalu? Vjerojatno biste još uvijek koristili softver koji ste davno kupili. Ovo su neka od prava koja vam daje otvoreni kod.

Definicija otvorenog koda je povelja o pravima korisnika računala. Definira određena prava koja licenca za softver mora odobriti kako bi se smatrala licencom otvorenog koda. Onima koji svoje programe ne izrađuju s otvorenim kodom, sve je teže natjecati se s onima koji to čine, budući da korisnici počinju cijeniti prava koja su trebali oduvijek imati. Programi poput operacijskog sustava Linux ili Netscape preglednika weba postali su iznimno popularni, zamjenjujući druge softver s restriktivnijim licencama. Tvrtke koje koriste softver otvorenog koda su u prednosti zbog njegova vrlo brzog razvoja, često suradnjom nekoliko tvrtki, uz veliki doprinos pojedinaca kojima je naprosto potrebno poboljšanje radi vlastitih potreba.

Volonteri koji su omogućili proizvode poput Linuxa postoje, a tvrtke su u mogućnosti surađivati, samo zbog prava koja idu uz otvoreni kod. Prosječni bi se računalni programer osjećao glupo ako bi uložio mnogo rada u program kojeg bi vlasnik programa zatim prodavao bez da nešto vrati natrag. Ti su isti programeri spremni doprinositi programima otvorenog koda jer su im zajamčena sljedeća prava:

  • pravo na izradu kopija programa i distribuciju tih kopija,
  • pravo na pristup izvornom kodu softvera, neophodan uvjet prije nego ga je moguće izmijeniti,
  • pravo unaprjeđivanja programa.

Ova su prava važna za suradnike na softveru, jer sve suradnike drže na ravnopravnoj međusobnoj razini. Svakome tko to želi dopuštena je prodaja programa otvorenog koda, stoga će cijene biti niske, a razvoj potreban za dosezanje novih tržišta brz. Svatko tko uloži vrijeme u stjecanje znanja o nekom programu otvorenog koda može za njega pružati podršku, što korisnicima omogućuje opciju samostalne podrške, ili prednost većeg broja pružatelja podrške koji se međusobno natječu. Svaki programer može prilagoditi program otvorenog koda određenim tržištima kako bi došao do novih korisnika. Ljudi koji ovo rade nisu obvezni plaćati naknadu za autorsko pravo, ili naknade za licenciranje.

Prijevod: Aleksandra Kolar

Objavljeno pod uvjetima licence GNU General Public License, verzija 2 ili novija.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.